Пчеларство

По своята същност технологията пчеларство представлява поддържане на колонии от пчели, като това обикновено се извършва в пчелни кошери. Пчеларите отглеждат медоносни пчели за събиране на пчелен мед и пчелен восък или пък за опрашване на културите. Пушалката е важен уред, който трябва да притежават всички пчелари. Той се използва с цел усмиряването и успокоението на пчелите чрез подпушване. Тя представлява метален цилиндър с двойно дъно и конусообразен капак, който завършва с отвор. През него преминава пушека и малък мех, с помощта на който се раздухва горилният материал. Рамкоповдигачът и преносимото сандъче допълват инвентара, който трябва да се използва при пчеларството. Извитата част на рамкоповдигача се използва за почистване на дъното и стените на кошера и горните летвички на рамките от полегналия край. Другият край пък се използва като лост за отлепване на рамките от фалцовете на кошера или на магазина от плодника. Преносимото сандъче служи за пренасяне на пити от пчелина до склада и обратно за временното запазване на питите.

Пчеларство е най-общо казано организираното производство на пчелен мед и всички останали пчелни продукти. В това число влизат пчелен восък, прашец, прополис и пчелна отрова. Основната полза от тази технология в повечето случаи обаче не е медът, както често се акцентира. Ползите произлизат от опрашването на диворастящата и най-вече културна растителност, което от своя страна води до многократното увеличение на добивите. Медът в пчеларството е страничен продукт. Без опрашването би настъпил глад на животни и хора и съществуването на планетата със сигурност ще бъде застрашен. Освен споменатите две съоражения от инвентара, от значение са още пчеларската четка, нож и лицевата маска. Маската се използва за предпазване на лицето и шията на пчеларите от ужилване. Изработена е по начин, който позволява през нея да се вижда. Представлява шапка с широка периферия, от която през лицето на пчеларя се спуска фина мрежа. От задната част пък се спуска парче плат. Пчеларският нож се използва за разпечатване на восъчните пити. Капачетата на запечатаните килийки се разрязват с него, за да може да се добива мед. Парният нож е продукт, който предварително се нагрява с пара, която се получава от малък парообразовател.

Пчеларската четка в пчеларство се използва за отстраняване на пчелите от питите при тяхното изваждане от кошера. Вместо нея обаче в практиката много често се употребяват гъши пера. Шпорчето служи за прикрепването на восъчните основи към опънатата тел на рамките. В зависимост от предназначението си се делят на такива за топло и студено лепене. Напоследък намира успешно приложение шпорчето с електрически ток за залепване. Скобичките пък се използват за опъване на тел в рамките. Представляват парченца тел, извити във формата на дъга. Имат заострени краища и дължина около 1.5 см. Забиват се от вътрешната страна на горната, долната или пък страничните летвички, а отвън остава само извитата част. Всички тези съоражения са жизнено необходими за успешното пчеларство, каквото искат да имат всички пчелари. Ние сме професионални специалисти в тази област, поради което знаем всички тънкости и специфики на технологията. Това ни позволява да произвеждаме качествени пчелни продукти, които да продаваме на пазара.

Вашият коментар